Voorkom schimmel en verkleuring bij siliconenkit

Wat een prachtige badkamer, uiteraard strak afgewerkt met siliconenkit. Je bent trots op het eindresultaat. Het laatste waar je dan op zit te wachten is dat de kit gaat verkleuren of dat er schimmelvorming ontstaat. Meestal bedenk je zoiets pas als het eenmaal zover is, maar dan is het al te laat. Hierbij praktische tips om verkleuring en schimmelvorming te voorkomen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om schimmel te voorkomen, is het van belang dat je de schimmel geen ruimte geeft. Een goede hechting op de ondergrond is daarom erg belangrijk. Voor de juiste hechting moet de ondergrond droog, vet en stofvrij zijn. Met behulp van de Kelfort Cleaner verwijder je vetsporen en lichte oppervlakteverontreinigingen van niet-poreuze ondergronden, glas, kunststoffen, metalen en keramische ondergronden. Je kunt deze ook gebruiken voor het reinigen van gecoat aluminium, hard PVC, PVC folie cacheringen en sanitaire toepassingen.

Er zijn verschillende soorten siliconenkit voor verschillende toepassingen:

 • De meest voorkomende ondergronden
  Voor onder andere badkamers, douchecellen, keukens, aansluitingen van wastafels, tegels, aanrechtbladen, douchebakken en baden kun je het beste een neutrale 100% elastische siliconen afdichtingskit gebruiken, zoals de Kelfort siliconenkit NO.  Deze siliconenkit hecht perfect op de meest voorkomende ondergronden, zonder dat voorbehandeling met een hechtprimer nodig is. Houd er wel rekening mee dat er daglicht (UV-belasting) nodig is om deze siliconenkit niet te laten verkleuren.
   
 • Natuursteen en marmer
  Bij natuursteen en marmer is het risico van siliconenverontreiniging in de ondergrond groot. Dit risico neem je weg door Kelfort siliconenkit NM te gebruiken. Deze siliconenkit hecht perfect, zonder dat een voorbehandeling met hechtprimer nodig is.

Bekijk alle siliconenkitten »

Voorkom verkleuring

De meest voorkomende oorzaak van het verkleuren (vergelen) van siliconenkitten komt door gebruik van verkeerde afstrijkmiddelen. De Kelfort Finisher spray is een kant-en-klaar, neutraal universeel hulpmiddel voor het nat afwerken van siliconenkitvoegen om een strak en glad eindresultaat te creëren. Nadat de kitvoeg is uitgehard, kun je eenvoudig met een spons en warm water de eventuele achtergebleven zeepresten verwijderen.

Voorkom schimmelvorming

Voorkom schimmelvorming en zorg voor een lange levensduur van de kitranden met de volgende tips:

 • Gebruik siliconenkit met een schimmelwerend bestandsdeel. Alle Kelfort siliconenkitten zijn voorzien van een schimmelwerend bestandsdeel.
 • Gebruik geen ronde gereedschappen. Deze zorgen voor een holle voeg, waar het water in blijft staan.
 • Zorg voor de juiste ventilatie.
 • Gebruik geen sterk chloorhoudende producten. Deze producten worden vaak verkocht als zogenaamde ‘schimmelverwijderaars’, maar breken het schimmelwerende bestandsdeel in de kit juist af waardoor de levensduur van de siliconenkit korter wordt.
 • Spoel na gebruik de douche of het bad af en maak eventueel droog.
 • Zorg dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Een hogere luchtvochtigheid dan 65% is voor schimmels ideaal om te groeien. Als je twijfelt of dit bij jou in orde is, kun je een afzuigventilator met vochtsensor installeren.

Hopelijk hebben we al je zorgen met betrekking tot verkleuring en schimmelvorming weggenomen. Heb je toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor advies.