Kennis

14-2-2024

Veilig op de steiger

Als professional in de bouw is de kans groot dat je wel eens de steiger op moet voor een klus. Misschien ben je zelfs wel dagelijks op de steiger te vinden. Hoewel het zeker in dat laatste geval als routine kan voelen zijn er wel degelijk risico’s en is het belangrijk goed voorbereid te werk te gaan bij de aanschaf, opbouw en het werken op de steiger. Zo kun je veilig de steiger op!

 

Waar let je op bij de aanschaf?

Goed materiaal is het halve werk. Als je een rol- of vouwsteiger aanschaft is het belangrijk dat deze voldoet aan de EN 1004 norm. Deze is in november 2021 gewijzigd. Één van de belangrijkste wijzigingen is dat de norm nu geldt voor álle steigers, dus ook voor vouw- en kamersteigers van minder dan 2,50 meter hoog.

Wil je zeker weten of jouw steiger aan de norm voldoet? Loop dan onderstaande checklist na:

  • De afstand tussen de grond en het eerste platform is maximaal 3,40 meter.
  • De afstand tussen twee platformen is maximaal 2,25 meter.
  • Om opwaaien te voorkomen zijn de platformen aan twee zijden geborgd.
  • Tijdens het bouwen is het platform veilig, zonder valgevaar, te betreden.
  • Alle platformen zijn beschermd door een leuning op knie- en heuphoogte (voor een vouwsteiger zijn vier leuningen op heuphoogte en drie leuningen op kniehoogte voldoende).
  • De steiger is rondom voorzien van vier stabilisatoren (voor een vouwsteiger mag dit ook een ballast aan iedere kant zijn).
  • Bij de steiger is de juiste (opbouw)handleiding beschikbaar.

Als je aan één van de bovengenoemde eisen niet kunt voldoen, is de kans groot dat deze steiger niet voldoet aan de EN 1004 norm.

 

Hoe bouw je de steiger veilig op?


De juiste manier van opbouwen verschilt per steiger, maar er zijn een aantal regels die ALTIJD gelden. Hieronder zetten we deze kort op een rijtje.

  1. Lees de handleiding!

Zeker als je al vaker een steiger hebt opgebouwd werk je vaak op intuïtie of op de automatische piloot. De kans bestaat dat je daardoor belangrijke stappen overslaat, waardoor de veiligheid in het gedrang komt. Ons advies? Lees ALTIJD de handleiding, hierin staat stap voor stap beschreven hoe je de steiger moet opbouwen én gebruiken.

  1. Inspecteer de steiger voor gebruik

Controleer alle onderdelen om zeker te weten dat er geen delen ontbreken of kapot zijn. Beschadigde, versleten of verkeerde onderdelen mogen niet worden gebruikt. Vervang deze uitsluitend door originele onderdelen. Kijk hiervoor op www.kelfort.nl of raadpleeg onze klantenservice.

  1. Plaats de steiger op een horizontale, vlakke en draagkrachtige ondergrond

Een steiger mag maximaal 1% uit het lood staan. Controleer dit met een waterpas voor én tijdens het opbouwen. 

Steiger waterpas

  1. Zorg voor een goede basis

Het eerste gedeelte bouw je op vanaf de grond; de exacte stappen zijn afhankelijk van het type steiger (lees de handleiding) maar let er op dat je de stabilisatoren correct plaatst en dat deze in contact staan met de grond. De stabilisatoren geven de steiger zijn stevigheid. Met de armen aan de onderzijde plaats je de voorloopleuningen makkelijk – boven je – in de steiger.

  1. Gebruik de voorloopleuningen

Hierna wordt het spannend, want je gaat de hoogte in! Volgens de nieuwe norm EN 1004 (eind 2021) moet je daarbij altijd omheind zijn door een leuning op knie- én heuphoogte. Als je de vorige stap correct hebt gevolgd is de voorloopleuning al geplaatst en kun je veilig omhoog klimmen. Ga altijd via de binnenkant van de steiger (via het luik) naar boven, ook om de steiger verder op te bouwen in het geval van meerdere platformen.

Kelfort rolsteigerluik

Nogmaals, dit zijn grove richtlijnen, raadpleeg voor de exacte stappen voor jouw steiger altijd de handleiding voor jouw product!

In de volgende video’s laten wij kort zien hoe je de Kelfort rol-steiger en vouwsteiger veilig opbouwt (conform EN 1004):

 

Waar moet je om denken als je op de steiger werkt?

Als je de voorgaande stappen hebt opgevolgd ben je voorzien van het juiste materiaal én heb je de steiger veilig en correct opgebouwd. Als je vervolgens de steiger op gaat is het vooral van belang je gezonde verstand te gebruiken en geen gekke dingen te doen.

Een paar tips om je daarbij te helpen:

  • Controle vooraf

Check vóór je de steiger op gaat of alles in orde is. Staat de steiger recht? Staan de wielen op de rem? Zijn de stabilisatoren goed afgesteld en hebben ze contact met de grond? Zijn er geen risico’s zoals openslaande ramen, bovengrondse elektriciteitskabels etc. ?

  •  Houd rekening met de weersomstandigheden

Bij het gebruik van een steiger dien je rekening te houden met wind. De maximale windbelasting van de Kelfort steigers is windkracht 6. Als je paraplu moeilijk vast te houden is en de vlaggen strak staan, ga dan niet de steiger op maar wacht tot de wind is afgezwakt. Pas ook op met windvlagen en let extra op bij windgevoelige plaatsen, bijvoorbeeld bij open constructies of bij plaatsing op de hoek van een gebouw.

  • Aanvoer en afvoer van materiaal

Als je op de steiger werkt is de kans groot dat je steigeronderdelen, gereedschappen en materialen naar boven wil verplaatsen. Doe dit altijd handmatig, bijvoorbeeld met behulp van een touw. Steigers zijn niet geschikt om hijs- en hefmateriaal aan te bevestigen omdat dit de stabiliteit in gevaar brengt.

  • Andere klimmaterialen

Gebruik nooit andere klimmaterialen in combinatie met de steiger. Zet geen ladder, kruk of andere opstap op de steiger en gebruik deze ook niet om valbeveiliging te zekeren.

 

Tot slot: welke steigers zijn beschikbaar onder Kelfort?

Het Kelfort assortiment bevat een rolsteiger en een vouwsteiger/kamersteiger. De steigers kunnen geleverd worden in verschillende configuraties, afhankelijk van jouw behoefte.

 

Rolsteiger

De Kelfort rolsteigers zijn geschikt voor elke professionele klus, zowel binnen als buiten. Er kan gekozen worden voor een brede uitvoering (1,35 meter) met groot werkoppervlak, maar ook een smalle van slechts 0,75 meter, ideaal voor als er minder ruimte is!

Beide types zijn geschikt voor een belasting tot 250 kg per platform.

  • IJzersterke constructie dankzij geknepen klauw-schoorbuisverbindingen en rondom gelaste sporten.
  • Rondom beschermd op elk niveau dankzij de innovatieve Safety handrail, hiermee plaats je al vóór het betreden van het platform een permanente leuning en daarmee wordt voldaan aan de normen voor veilige opbouw.
  • Vertrouwd en degelijk met betonplex houten platformen en kantplanken.
  • Stevig op z’n plek met de dubbelgeremde wielen, tot 10 cm opspindelbaar.
  • Veilig, alle Kelfort rolsteigers voldoen aan EN 1004 normering.

De brede en smalle rolsteigers zijn leverbaar in diverse configuraties, met werkhoogtes variërend van 3,10 tot 13,10 meter. De houten platforms zijn beschikbaar in lengte 1,90 of 2,50 meter.

Bekijk de rolsteigers van Kelfort

 

Vouwsteiger of kamersteiger

De compacte vouw- of kamersteiger (1,90 x 0,75 meter) is ideaal voor werkzaamheden binnenshuis. Dankzij het smalle frame van 75cm past het door vrijwel elke deuropening. In de basisopstelling heeft de vouwsteiger een werkhoogte van 2,70 meter. Door gebruik te maken van een opzetstuk kan dit verhoogd worden naar 3,60 meter. 

  • Solide constructie met 6-sports rondom gelast frame.
  • Degelijk dankzij betonplex houten platform.
  • Stevig op z’n plek dankzij Ø 125 mm rondom geremde wielen met een rubberen loopvlak, ideaal voor in huis.
  • Makkelijk in gebruik dankzij het vouwdeel in het frame is deze steiger makkelijk op te zetten door één persoon. Na demonstage neemt de steiger weinig ruimte in en past deze in een bedrijfsbus.
  • Veilig, de Kelfort vouwsteiger (art.nr. 1518625) voldoet aan EN 1004 normering.

Bekijk de vouwsteigers van Kelfort

 

Kelfort vouwsteiger opbouwen

 

Onderdelen en hulpstukken

Hiernaast heeft Kelfort een groot aantal onderdelen en hulpstukken in het assortiment, o.a. een aanhanger voor de rolsteiger (art.nr. 1518692).

Bekijk de rolsteigers toebehoren